heart-health
Arrow Inapoi la blog
Ce pași trebuie urmați de pacienții cu DZ care vor să înceapă un program regulat de activitate fizică.

Ce pași trebuie urmați de pacienții cu DZ care vor să înceapă un program regulat de activitate fizică.

Sports & Diabetes

24.11.2017

Pe scurt, rolul sportului (activitații fizice) în diabet este unul central în ameliorarea echilibrului metabolic global și mai ales glicemic. Cel mai important efect al activității fizice în cazul pacienților cu diabet este creșterea sensibilității la insulină. Prin urmare, aceștia vor avea un necesar de insulină mai redus, corecțiile insulinice pentru hiperglicemie vor intra mai repede în acțiune iar creșterile glicemice post-prandiale (glicemia de după masă) vor fi mai puțin însemnate. În termeni medicali, practicarea sportului în diabet se asociază cu AMELIORAREA GLICEMIILOR (aspect evidențiat și de îmbunătățirea HbA1c%) și REDUCEREA VARIABILITĂȚII GLICEMICE (oscilații glicemice mai puțin severe pe parcursul unei zile).

Pași de urmat pentru pacienții fără experiență care vor să înceapă un plan de activitate fizică:

1. Alegerea tipurilor de activitate fizică ce implică preponderent efort aerob (alergare, mers, urcat de scări, mers pe bicicleta, mers pe banda, bicicleta eliptica, sporturi care implică deplasare precum fortbal, baschet, tenis etc).

2. Stabilirea unei durate a sesiunii de antrenament de minim 30 minute (și de preferat să nu depășescă 1h de antrenament continuu).

3. Nivelul de efort trebuie să fie unul moderat (un nivel la care să poate susține o conversație cu altă persoana) în primele săptămâni de la inițiere antrenamentelor.

4. Verificarea glicemiei înainte de începutul efortului este obligatorie!

5. Dacă glicemia >250 mg/dl se va amâna începutul activității până când glicemia coboară sub acest prag.

6. Dacă la momentul preconizat al debutului activității fizice dintr-o zi de antrenament glicemia este în intervalul 90-140 mg/dl, se recomandă consumul a 15-20 g HC lenți sau lenți și rapizi (în proporții similare) înainte de începerea sensiunii. Dacă sesiunea depășește 30 de minute de efort, un aport suplimentar de 10-15g HC după 30 minute este util în multe cazuri pentru a preveni hipoglicemia.

7. Doza de insulină de la masa care precedă un antrenament (adică în timpul antrenamentului există insulină rapidă activă injectată la masa anteriorară) trebuie diminuată cu circa 20-30%.

8. Doza de insulină de la masa de după antrenament impune de asemenea o reducere a cantității de insulină cu 20-30% (sau chiar mai mult, însă aceste procente sunt foarte variabile la fiecare pacient în parte).

9. După o sesiune de antrenament, datorită creșterii sensibilității la insulină, riscul de a dezvolta hipoglicemie în cursul nopții este mult mai mare, fiind indicată și o reducere a dozei de insulină bazală sau consumul unei cantități de HC lenți (15 – 20 g) înainte de culcare.

10. La pacienții cu pompă de insulină se recomandă reducerea ratei bazale cu 30-50% pe toată durata antrenamentului cât și în cele 2 ore premergătoare. Totdată, la acești pacienți în următoarele 8-12h după antrenament se recomandă o reducere a ratei bazale cu 15-30% pentru a preveni riscul de hipoglicemie. Reducerea ratelor bazale se va realiza prin folosirea funcției Temporal Basal Rate (Rată bazală temporară) a pompei.

11. În cazul în care în timpul antrenamentului apare hipoglicemie, se indică oprirea efortului până la corectarea glicemiei și continuarea lui ulterior.

12. Pe lângă obișnuirea cu regimul de antrenament acestă perioadă trebuie folosită de pacienți și pentru a observa cum evoluează glicemiile lor în timpul efortului.

13. Testarea glicemiei înainte de efort dar și după este foarte importantă pentru a preveni hipo sau hiperglicemii. De asemenea un glucometru trebuie sa fie la îndemână pentru a putea permite dozarea glicemiei la nevoie.

14. Folosirea unui senzor de glicemie aduce beneficii suplimentare în timpul activității fizice, putându-se astfel evita mai ușor derapajele glicemice și observa tendințele de evoluție grafică a glicemiei.

Recomandările de mai sus nu constituie sfat medical ca atare, ci trebuie interpretate și adaptate pentru cazul fiecărui pacient în parte în concordanță cu indicațiile medicului curant!


Autor: Dr. Mihai COMSA / SANAMED

Photo cover: Bereczky Sándor

heart-health