heart-health
Arrow Inapoi la blog
Despre Diabet

Despre Diabet

Sports & Diabetes

01.02.2016

Diabetul este o boală cronică care se instalează atunci când pancreasul nu produce destulă insulină sau atunci când corpul nu poate utiliza în mod eficient insulina. Insulina este un hormon produs de pancreas și care permite celulelor să primească din fluxul sanguin glucoza și să o folosească drept sursă de energie. Lipsa insulinei la nivelul celulelor conduce la creșterea nivelului de glucoză în sânge (hiperglicemie). Menținerea pe perioade îndelungate a unui nivel ridicat de glucoză în sânge conduce la degradarea unor funcții de bază ale organismului și la afectarea gravă a diferite organe și țesuturi.

Tipuri

Există mai multe tipuri de diabet dintre care trei sunt cele mai frecvente:

Diabetul de tip 1, numit și insulino-dependent, diabet juvenil sau auto imun, este cauzat de o reacție auto imună, când sistemul de apărare a organismului își atacă propriile celule care produc insulina. Motivul pentru care se declanșează acest tip de reacție nu este încă pe deplin cunoscut. Persoanele care au diabet de tip 1 nu produc sau produc foarte puțină insulină. Boala poate afecta persoane de toate vârstele, dar cel mai frecvent apare la copii și tineri. Persoanele care dezvoltă acest tip de diabet au nevoie de injecții zilnice cu insulină pentru a putea controla nivelul de glucoză din sânge. Dacă persoanelor cu diabet de tip 1 nu li se administrează insulină, ele pot muri în timp relativ scurt. Persoanele cu diabet de tip 1 reprezintă aproximativ 10% din numărul total al persoanelor cu diabet.

Diabetul de tip 2 este numit adesea insulino-independent și afectează aproximativ 90% din totalul persoanelor cu diabet. Boala este caracterizată printr-o rezistență crescută la insulină sau de o relativă deficiență în producerea de insulină. Acest tip de diabet apare cu precădere la persoane de peste 40 de ani, dar în ultimii ani se depistează tot mai multe cazuri de copii și tineri cu diabet de tip 2, mai ales când aceștia fac parte din grupuri cu risc ridicat de dezvoltare a diabetului. Spre deosebire de diabetul de tip 1, această formă de diabet se instalează mai lent, putând dura ani de zile până când boala este depistată clinic. Din această cauză există multe cazuri cînd la momentul depistării, diabetul este asociat și cu complicații cauzate de nivelul crescut al glucozei în sânge. Unul din factorii de principali de risc pentru dezvoltarea diabetului de tip 2 (dar nu neapărat unicul) este greutatea corporală crescută sau obezitatea care pot conduce la o creștere a rezistenței la insulină și a nivelului de glucoză în sânge.

Diabetul gestațional este o formă de diabet care poate apărea pe timpul sarcinii. Frecvența de apariție a acestei forme de diabet este în medie de un caz la 25 și poate fi asociat cu complicații în perioadele de înainte sau imediat după naștere. Această formă de diabet poate dispărea după terminarea sarcinii dar persoanele care fac această formă de diabet și copiii lor au un risc crescut de a dezvolta diabet de tip 2. În medie, jumătate din femeile care fac diabet gestațional vor dezvolta diabet de tip 2 la cinci până la zece ani după sarcină.

Există de asemenea și alte tipuri de diabet, dar a căror frecvență este mult mai scăzută.

Complicatii

Diabetul de tip 1 și 2 sunt boli cronice pentru care nu a fost găsit încă vreun leac și care necesită o monitorizare continuă și atentă pentru a fi controlate. Fără a avea un sistem corespunzător de administrare a bolii persoanele cu diabet pot înregistra niveluri foarte ridicate ale glucozei în sânge ceea ce conduce la alterarea diferitelor organe și țesuturi.

Boli cardio vasculare: aceste complicații tardive ale diabetului afectează inima și vasele de sânge și pot conduce la situații extrem de grave cum ar fi afecțiunile coronariene ale inimii sau infarctul miocardic. Bolile cardio vasculare reprezintă cauza principală de deces a peste 50% din persoanele cu diabet zaharat.

Boli ale rinichilor (nefropatia diabetică): se poate ajunge la încetarea completă a funcționării rinichilor ceea ce necesită dializă sau transplant.

Boli ale nervilor periferici (neuropatie diabetică): poate conduce la ulcerații și în cazuri extreme la amputarea degetelor sau a picioarelor. Pierderea sensibilității reprezintă un risc deosebit de grav deoarece aceasta permite ca răni relativ ușor de tratat să se dezvolte neobservate și să conducă la stadii periculoase de infectare care să necesite amputații.

Boli de ochi (retinopatie diabetică): această afecțiune este caracterizată prin deteriorarea retinei care poate duce în cazuri extreme la pierderea vederii.

Femeile care dezvoltă diabet gestațional pot avea copii cu o greutate mult mai mare decât este normal pentru stadiul lor de dezvoltare.

Factori de risc

Factorii de risc pentru diabetul de tip 1 nu sunt încă determinaţi. Cu toate acestea dacă un membru al familiei are diabet de tip 1, creşte riscul ca descendenţii să facă diabet din cauza prezenţei unor factori genetici. Factori de mediu, o înălţime sau greutate crescute, naşterea la o vârstă mai înaintată şi expunerea la o serie de infecţii virale sunt de asemenea cunoscute ca prezentând un risc crescut pentru instalarea diabetului de tip 1.

Pentru diabetul de tip 2 au fost identificaţi mai mulţi factori de risc:

  • Obezitate
  • Dietă neadecvată sau inactivitate fizică
  • Vârstă înaintată
  • Rezistență la insulină
  • Membri ai familiei care au făcut deja diabet
  • Factori etnici

Schimbările relativ rapide în dietă şi nivelul de activitate fizică datorate dezvoltării şi urbanizării au condus la o creştere abruptă a numărului de persoane afectate de diabet.

Femeile însărcinate şi care au o greutate crescută, care au fost diagnosticate cu toleranţă scăzută la glucoză sau care au în familie cazuri de diabet prezintă un risc crescut pentru dezvoltarea de diabet gestaţional. Totodată faptul că au fost diagnosticate cu diabet gestaţional reprezintă în plus un factor de risc pentru instalarea diabetului.

Simptome

Simptomele principale ale diabetului pot diferi de la o persoană la alta, dar, în general următoarele sunt recunoscute ca fiind comune în majoritatea cazurilor:

  • Urinare frecventă
  • Sete excesivă
  • Foame crescută
  • Scădere în greutate
  • Stare de oboseală
  • Scăderea atenţiei sau concentrării
  • Dureri stomacale şi stări de vomă
  • O senzaţie de amorţeală sau gâdilături în membre
  • Vedere înceţoşată
  • Infecţii frecvente
  • Vindecarea inceată a rănilor

Instalarea diabetului de tip 1 este în general mai abruptă și dramatică, în timp ce diabetul de tip 2 se poate dezvolta mai încet şi pe perioade mai lungi (ani de zile) făcând ca acest tip de diabet să fie mai greu de depistat.

Dacă constataţi că suferiţi de simptome ca cele de mai sus, adresaţi-vă cât mai urgent unui medic.

Tratament

În ziua de azi nu există un leac pentru diabet, dar sunt multe tratamente care dau rezultate. Cu un acces decent la medicamente, asistență medicală și educație terapeutică orice persoană diagnosticată cu diabet poate avea în continuare o viață activă și fără complicații tardive.

Un control bun al diabetului înseamnă menținerea sub control a nivelului de glucoză în sânge, cât mai aproape posibil de valorile normale. Pe lângă medicație, acest lucru poate fi atins prin:

  • Activitate fizică regulată: ținta este de face cel puțin 30 de minute de activitate fizică moderată în fiecare zi (de exemplu: mers alert, înot, mers cu bicicleta, dans).
  • Controlul greutății corporale: scăderea greutății îmbunătățește rezistența la insulină, controlul glucozei în sînge și nivelul grăsimilor (lipidelor) din sânge și reduce nivelul tensiunii sanguine. Este foarte important de atinge și păstra o greutate corporală optimă.
  • O dietă sănătoasă: evitați mâncărurile cu un conținut ridicat de zahăr și grăsimi saturate, și limitați consumul de băuturi alcoolice.
  • Renunțați la fumat: fumatul este asociat cu multe din complicațiile tardive ale diabetului.
  • Monitorizarea complicațiilor tardive: monitorizarea și depistarea precoce a complicațiilor tardive ale diabetului reprezintă un factor important pentru un bun control al bolii. Aceasta include controlul periodic al picioarelor și ochilor, controlul tensiunii și a glicemiei, evaluarea riscurilor cardiovasculare și a afecțiunilor renale.

Prevenire

În ziua de azi diabetul de tip 1 nu poate fi prevenit. Factorii externi care se presupune se generează un process ce rezultă în distrugerea celulelor care produc insulina, sunt încă cercetați. Diabetul de tip 2 însă poate fi prevenit în multe cazuri prin controlul greutății corporale, o dietă sănătoasă și activitate fizică regulată. Studii efectuate în diferite țări din lume (China, Finlanda, Statele Unite ale Americii) au demonstrat acest lucru.

Este recomandat (Federaţia Mondială a Diabetului) ca toate persoanele aflate în grupurile de risc să fie identificate prin programe de screening. Persoanele aflate în grupe cu risc ridicat pot fi uşor identificate prin chestionare care să evalueze nivelul factorilor de risc cum ar fi vârsta, circumferinţa taliei, istoricul medical al familiei, existenţa în familie a afecţiunior cardiovasculare şi a afecţiunilor din timpul sarcinilor.

Odată identificate, persoanele aflate la risc de a face diabet trebuie să fie controlate periodic pentru determinarea nivelului de glucoză în sânge (nivelul glicemiei) şi eventual pentru apariţia unor complicaţii declanşate de diabet. Programele de prevenţie trebuie să se concentreze asupra persoanelor aflate la risc pentru a întârzia sau împiedica instalarea diabetului de tip 2.

Rezultatele unor studii de specialitate au indicat că menţinerea unei mase corporale optime şi a unui regim de viaţă activ (activitate fizică regulată) pot conduce la prevenirea instalării diabetului de tip 2. O sarcină importantă a medicinii primare este de a ajuta persoanele aflate la risc să înţeleagă riscurile dezvoltării diabetului şi de a stabili ţinte care să poată fi atinse de persoanele în cauză pentru a diminua factorii de risc. S-a demonstrat că practicarea de activitate fizică moderată cel puţin 30 de minute în fiecare zi poate reduce riscul de instalare a diabetului de tip 2 cu cel puţin 35-40%.


Sursa: FADR.ro

heart-health