heart-health
Arrow Inapoi la blog
Explorer MTB Challenge

Explorer MTB Challenge

Sports & Diabetes

22.08.2022

Experiența trăită de Ionuț la cursa din weekend, o experiență mai puțin plăcută, dar cu siguranță una de la care avem de învățat.

Ionut Dragan:

"Astăzi, glicemia nu a fost de partea mea deoarece am fost nevoit să abandonez pentru prima dată după 12 ani de când particip la concursuri de ciclism.

Am luat startul la Explorer MTB Challenge - Valea Iașiului, la traseul scurt, 33 km cu 850 m diferența de nivel. Mă simțeam bine, iar picioarele mă ascultau, dar glicemia continua să scadă și eu tot corectăm cu carbohidrați.

La km 10 la mai puțin de o oră de la start, nu mai aveam energie, în condițiile în care corectasem cu vreo 145 carbohidrați.

M-am oprit, am stat 5 min, nu înțelegeam ce se întâmpla, am crezut că disconfortul termic este de vină pentru că eram sigur că pompa de insulină am setat-o pe modul sport (temporar target, are că target menținerea glicemiei la valoarea de 150 mg/dl, fără a putea face micro-corecții) chiar cu mai bine de ora înainte de start, așa că am decis să opresc pompa de insulină.

Ulterior, am observat că pompa era pe modul normal, asta înseamnă că trebuia să-mi mențină glicemia în jurul valorii de 100 mg/dl. În acest caz, în timp ce eu corectam cu carbohidrați, ea corecta cu insulină, iar în timpul efortului susținut, insulina are efect de 3 până la 5 ori mai mare.

A fost greșeala mea, probabil când am activat modul sport am uitat să confirm.

Am mers mai departe, am ajuns la primul punct de alimentare undeva la km 14, am băut un pahar de cola și am mâncat o banană, eram atât de epuizat incât am luat decizia să renunț. Mai aveam un singur gel, adică vreo 25 de carbohidrați și aproximativ 19 km până la finish.

Nu a fost o experiența tocmai plăcută, dar așa învățăm, din greșeli.

Mulțumesc, Explorer & Ion Boncea!"

heart-health