heart-health
Arrow Inapoi la blog
Importanța activității fizice pe perioada infecțiilor respiratorii virale

Importanța activității fizice pe perioada infecțiilor respiratorii virale

Sports & Diabetes

20.04.2020

Chiar dacă există restricții de deplasare în actuala perioadă, efectuarea de activitate fizică zilnic, de către pacienții cu diabet, este extrem de importantă.[1] Impactul efortului fizic în infecțiile respiratorii virale, în general (la ora actuală nu există date suficiente despre efectul efortului fizic în infecția cu SARS-CoV-2), indică o potențare a activității sistemului imunitar. În special efortul fizic de intensitate moderată duce la creșterea concentrațiilor de celule ale sistemului imunitar (neutrofile și natural killer) cât și a concentrațiilor de IgA salivară.[2,3] In extremis, efortul fizic de intensitate mare și/sau prelungit duce la diminuarea activității sistemului imunitar, crescând riscul de contractare a unei infecții virale.[2,4]

Efortul la domiciliu, care în lipsa unor aparate de efort cardio (bicicleta stationară, bandă de alergare, stepper, trainer etc), poate fi realizat prin exerciții cu propria greutate, pe o perioadă de minim 45-60 minute (pentru a compensa lipsa de deplasare la exterior din viața de zi cu zi):

  • Asigură menținerea condiției fizice;
  • Totodată, se previne creșterea necesarului insulinic bazal la pacienții cu tratament cu insulină, care apare invariabil în perioadele de repaus fizic prelungit;
  • Asigură menținerea greutății anterioare sau poate chiar duce la o scădere;
  • Acționează pe sistemul cardio-vascular prevenind creșterea valorilor tensiunii arteriale asociate sedentarismului;
  • Reduce fracția de cholesterol LDL din sânge (colesterolul “rău”) în timp ce duce la creșterea fracției de HDL-colesterol (“bun”);
  • Reduce global riscul de mortalitate de orice cauză (inclusiv complicații ale unei infecții virale).

Indiferent de tipul de exerciții fizice efectuate la interior (și există o multitudine de exemple în mediul on-line), rezultatul final este în mare măsură același (consum caloric, efort cardio-vascular) cu toate beneficiile specifice activității fizice practicate cu regularitate.

Și în cazul efortului fizic practicat la interior, indicațiile de control glicemic și de prevenție a hipoglicemiei rămân aceleași ca în cazul oricarei activități fizice.


Referințe:

  1. https://www.who.int/news-room/q-a-detail/be-active-during-covid-19
  2. Martin SA, Pence BD, Woods JA. Exercise and respiratory tract viral infections. Exerc Sport Sci Rev. 2009;37(4):157-64.
  3. Harris MD. Infectious disease in athletes. Curr Sports Med Rep. 2011;10(2):84-9.
  4. Ahmadinejad Z, Alijani N, Mansori S, Ziaee V. Common sports-related infections: a review on clinical pictures, management and time to return to sports. Asian J Sports Med. 2014;5(1):1-9.

Autor: Dr. Mihai COMSA / SANAMED

Photo: www.lark.com

heart-health