Dr. Mihai Comşa, Asociația Sports & Diabetes: Restricțiile de deplasare duc în multe cazuri la reducerea activității fizice, cu un efect de creștere a glicemiilor și creșterea aportului caloric zilnic
Sports & Diabetes
21.05.2020
Marea majoritate a pacienților cu diabet, conștienți de faptul că sunt o categorie de populație la risc în cazul infecției COVID-19, au respectat cu strictețe indicațiile de distanțare socială și masurile de igienă în ultimele două luni, susține Dr. Mihai Comşa, Medic Specialist Diabet Zaharat, Nutriție și Boli Metabolice, membru al Asociației Sports & Diabetes.
“Datele statistice de până acum arată un risc de infecție similar cu al populației sănătoase, dar și un risc mai mare de a dezvolta forme medii și severe ale bolii, corelate cu echilibrul metabolic general al pacienților și alte boli sau complicații preexistente. Restricțiile de deplasare de pe perioada stării de urgență au dus în multe cazuri la reducerea activității fizice zilnice, mai ales la vârstnici, cu un efect de creștere a glicemiilor, cuplat și cu o creștere a aportului caloric zilnic”, susține Dr. Mihai Comșa, într-un interviu realizat de portalul RoDiabet.ro.
Porivit acestuia, în această perioadă pacienții nu au putut apela la aplicații specifice de telemedicină, dat fiind că în mod uzual în țara noastră telemedicina nu este un concept consacrat în cadrul consultațiilor din programele naționale. “Totuși, platforme on-line de comunicare – whatsapp, skype, email – care erau folosite și anterior, au acoperit cu succes nevoia de telemedicină din perioada stării de urgență, cu atât mai mult cu cât pacienții care folosesc senzori de glicemie au la dispoziție de câțiva ani platforme dedicate (Nightscout, CareLink, DexcomClarity, DiabetesM, Libre View, TidePool) prin care pot transmite medicului evoluția lor glicemică și tratamentul pentru a fi monitorizati de la distanță”, explică Dr. Mihai Comşa.
Principalele recomandări pe care acesta le face membrilor asociației pentru a se proteja eficient în perioada pandemiei sunt:
- să fie activi fizic, respectând restricțiile de deplasare și distanțare socială impuse de autorități;
- să fie foarte atenți la dietă, mai ales în cazul celor care nu au cum să își mențină nivelul anterior de activitate fizică;
- să țină legătura cu medicii lor, pentru ca în cazul constatării unor modificări metabolice să se intervină rapid și cu forță suficientă pentru a nu se constitui dezechilibre în starea lor de sănătate.
“Similar majorității populației, perioada lungă de izolare impusă de starea de urgență a făcut ca pacienții cu diabet să dezvolte o anumită stare de anxietate, alimentată și de informațiile din media. Cel mai bun mod de contracarare este să se informeze din surse sigure – medicul fiind cel mai important – și să aibă o atitudine pozitivă atâta timp cât respectă recomandările autorităților de prevenție a îmbolnăvirii”, conchide specialistul în diabet, nutriție și boli metabolice.
Întrucât posibilitățile de acțiune efectivă au fost limitate pe perioada restricțiilor, campaniile derulate în această perioadă de Asociația Sports & Diabetes se concentrează pe educație, prin distribuirea informațiilor din sursele acreditate către publicul țintă și prin implicarea activă în orice campanie de promovare a acțiunilor și măsurilor adecvate pentru prevenția infecției cu COVID-19.
Sursa: RoDiabet.ro