heart-health
Cardioguerrilla

Cardioguerrilla

Revista Radio Guerrilla | 6 aprilie 2018

Tu cum îi inspiri pe cei din jur?


În general facem sport ca să evităm să ne îmbolnăvim, nu? Asta e ideea de la care pornesc în general oamenii când se apucă. Cei care au în educație acest aspect sunt la altă categorie, clar. Dar când afli că ai o boală cu care trebuie să trăiești toată viața ce faci? Te oprești din practicat sport? Și dacă e destul de complicat să practici sport din cauza acelei boli, cum procedezi?

Mi-am pus și eu întrebarea asta și am încercat să-mi imaginez cum aș putea gestiona o astfel de situație. Între timp am găsit un caz concret: Ionuț Drăgan. În urmă cu 23 de ani a fost diagnosticat cu diabet zaharat de tip 1. La vremea respectivă era elev într-un liceu sportiv la clasă de polo. A primit diagnosticul cu două zile înainte de ziua lui, pe care în anul respectiv și-a “sarbatorit-o” în spital.

A avut de nevoie de 15 ani să învețe să-și gestioneze boala că să se poată reapuca de sport. Dar n-a renunțat niciodată la ideea de a face sport. De fapt, l-au inspirat cei de la Team Novo Nordisk (o echipă de ciclism pro-continentală care are în componență doar membri cu diabet) să facă ceva în această direcție.

În urmă cu 8 ani s-a reapucat de sport după care a demarat proiectul Sport & Diabetes. În jurul lui sunt acum 11 persoane diagnosticate cu diabet zaharat de tip 1 care practică atletism, trail running, duatlon, triatlon, înot, mountain biking, ciclism de șosea, etc. Echipa este în creștere continuă. Anul acesta vor să organizeze o tabără pentru adolescenți diagnosticați cu această boală. Cei care vor să le urmărească activitatea o pot face aici.

M-am gândit că poate fi inspirațional să citiți aceste rânduri. Poate știți pe cineva care a renunțat și nu-și mai găsește motivația. Folosiți cu încredere exemplul lui Ionuț Drăgan.


Inregistrarea emisiunii.


Foto: Radu Cristi / Sursa: Radio Guerrilla

heart-health