heart-health
Revista Primm

Revista Primm

6 iunie 2016

O lecție de viață: Povestea echipei Sports & Diabetes


Sunt mulți cei care spun că e greu să adopți un stil de viața sănătos, în care să îmbini sportul și un regim alimentar cât mai echilibrat. Avem însă în jurul nostru oameni care ne arată că poate fi ușor chiar și atunci când viața lor de zi cu zi se desfășoară sub semnul unei afecțiuni cum este Diabetul zaharat de Tip 1 (insulino-dependent).

Întru început, în demersul pe care îl inițiem în susținerea unui stil de viață sănătos, vă facem cunoștință cu echipa Sports & Diabetes: Dana ZAHARIA (colega noastră de la departamentul proiecte speciale), alergătoare diagnosticată cu diabet în urmă cu 5 ani, Cosmin LEONTE, înotător, diagnosticat cu diabet la 15 ani, și Ionuț DRĂGAN, ciclist diagnosticat cu Diabet de Tip 1 de 21 de ani. Ei sunt trei sportivi entuziaști și optimiști, care demonstrează prin fiecare competiție, dar și prin viața lor de zi cu zi, că sportul și un stil de viață echilibrat te ajută să depășești chiar și efectele unor afecțiuni serioase, precum diabetul.

PRIMM: Cum s-a format echipa Sports & Diabetes și care este obiectivul vostru?

Dana ZAHARIA: Echipa noastră s-a format la inițiativa lui Ionuț DRĂGAN. Pe el l-am cunoscut la o competiție și de atunci am păstrat legătura. Ionuț practică mai mult ciclismul, iar eu alergarea. Timp de un an, am căutat un înotător, pentru a putea alcătui echipa completă de triatlon. În cele din urmă, l-am întâlnit pe Cosmin LEONTE. Între timp, am găsit și sponsori care susțin activitatea echipei noastre: Myprotein, Novo Nordisk, Accu-Chek, bucurându-ne, totodată, și de sprijinul Asociației Pacienților cu Afecțiuni Autoimune (A.P.A.A.).

Ionuț DRĂGAN: Scopul nostru este de a inspira, motiva și demonstra că poți avea o viață normală și activă, chiar dacă suferi de diabet zaharat.

PRIMM: Diagnosticul care vi s-a pus, altfel spus, boala a determinat schimbări majore în viața voastră? Dacă da, care sunt acelea?

Cosmin LEONTE: Fiind diagnosticat cu diabet încă de la 15 ani, cred că într-un fel m-a ajutat să fiu mai „ordonat” sau, mai bine spus, calculat, lucru care se vede în toate aspectele vieții cotidiene. În rest, nu pot spune că viața mea este diferită.
D.Z.: După diagnosticare, am conștientizat, treptat cât de important este să ai un stil de viață sănătos… Am fost obligată, astfel, să accept că trebuie să fiu mai atentă la orele mele de masă, dar și la păstrarea unui echilibru între necesarul de carbohidrați și proteine.
I.D.: De la o viață dezordonată și fără restricții am trecut la un regim strict, cu mese fixe, cântărind aproape tot ceea ce mâncăm. A trecut atât de mult timp – 21 de ani – de când am fost diagnosticat cu diabet, încât nici nu mai știu cum era viața mea înainte de acest eveniment.

PRIMM: Cum priviți activitatea sportivă acum? Ce rol are în viața voastră?

C.L.: Pentru mine, sportul are o mare importanță. În primul rând, mă ajută în menținerea glicemiei în limite normale, apoi pentru tonus și, nu în ultimul rând, pentru destindere și deconectare.
I.D.: Și pentru mine sportul are un rol foarte important, a devenit parte din viața mea, pot spune că este ca un virus. Atunci când fac o pauză mai lungă, mă simt vinovat că nu am făcut sport.

PRIMM: Cât de important este sportul pentru o persoană care a fost diagnosticată cu Diabet de Tip 1?

D.Z.: Cred că cel mai important este ca o persoană diagnosticată cu diabet să fie și să rămână activă! În primul rând, ajută la menținerea glicemiei în limite normale, menținerea unei greutăți optime și, în timp ce diabetul mărește riscul bolilor cardiovasculare, sportul îl reduce.
I.D.: Sportul are un rol foarte important în viața unui pacient diagnosticat cu diabet, dar mulți nu înțeleg asta și cred că dacă au diabet nu pot face mai nimic. Activitatea fizică contribuie la scăderea nivelul glicemiei, reduce dozele de insulină, scade valoarea colesterolului, ajută la îmbunătățirea tonusului cardiovascular, scade nivelul de stres și, foarte important, previne apariția Diabetului de Tip 2.

PRIMM: Ce performanțe sportive ați înregistrat până acum?

D.Z.: Am participat la numeroase competiții de alergare de 10-12 km, am reușit să termin singură un duatlon și am urcat de două ori pe podium.
C.L.: Am jucat tenis în campionatul de juniori cu câteva rezultate, am avut câteva participări la curse de 10 km/ 14 km, semimaraton și 30 km trail run în Austria, duathlon în Austria și Elveția și un half ironman. Din păcate, deocamdată, fără urcare pe podium.
I.D.: Pentru mine, orice competiție sportivă este o performanță pentru că o pot termina, astfel că, în fiecare an, îmi propun să scot un timp mai bun decât în anul precedent. În general, mă încadrez în primul sfert în clasamentul general, dar au fost competiții cu mai multe niveluri unde m-am clasat și pe podium. Ar mai fi de menționat o clasare pe locul 125 (din peste 2.000 de participanți) la Prima Evadare și calificarea la MoonTimeBike, competiție de MTB-XCO, care se desfășoară noaptea și în care iau startul cei mai buni 150 de cicliști.

PRIMM: Sunteți priviți sau tratați într-un mod special când vă înscrieți la diverse competiții sportive?

D.Z.: Nu, pentru că, în România, nu există un grad de educație ridicat cu privire la diabetul zaharat, tipurile acestuia și nici în ceea ce privește importanța efortului fizic constant, în special după diagnosticare.
I.D.: În general, lumea nu știe că am diabet, dar în sezonul în care am participat în echipamentul Changing Diabetes, mulți m-au întrebat cum pot susține atâta efort, în condițiile în care sufăr de diabet.
C.L.: Din punctul meu de vedere nu, până acum nu s-a întâmplat niciodată să fiu tratat sau privit diferit în competițiile sportive la care am participat.

PRIMM: Demersul vostru, acela de a promova un stil de viață sănătos, care include și sportul în „comunitatea” persoanelor diagnosticate cu diabet, constituie o practică și la nivel internațional? Există echipe similare și în alte țări?

D.Z.: Există echipe de sportivi profesioniști diagnosticați cu Diabet de Tip 1. De exemplu, compania producătoare de insulină – Novo Nordisk, care a ales să ne sponsorizeze și pe noi, are o echipă de cicliști profesioniști, toți diagnosticați cu Diabet de Tip 1 care participă constant la marile tururi de ciclism profesionist. De asemenea, susține și alergători care participă la cele mai dificile maratoane din lume, tocmai pentru a demonstra că poți face absolut tot ce îți dorești, chiar dacă ai primit diagnosticul de diabet.

Mesajul echipei Sports & Diabetes pentru noi toți este simplu: Susținem cu tărie practicarea oricărei forme de mișcare, fie că ai diabet sau nu. Este cel mai bun lucru pe care fiecare dintre noi îl poate face pentru menținerea sănătății sale fizice și psihice.


Photo: Traian Olinici / Sursa: primm.ro

heart-health